Снимка БулфотоПарламентът прие куп промени в Закона за лечебните заведения на второ

...
Снимка БулфотоПарламентът прие куп промени в Закона за лечебните заведения на второ
Коментари Харесай

Депутатите определиха как ще се контролират заплатите в болниците, разрешиха трансплантации на матка

Снимка Булфото

Парламентът одобри куп промени в Закона за лечебните заведения на второ четене. Медицинските сестри получиха правото да учредяват лечебни заведения. Със същата опция ще разполагат и лекарски асистенти, акушерки и рехабилитатори. Ще могат да го вършат както като физически лица, по този начин и чрез регистрирани от тях юридически лица – еднолични търговци и еднолични търговски сдружения, заяви actualno.com .

За да им дадат тази опция депутатите допълниха определението за лечебно заведение, записано в закона. По новата формулировка лечебните заведения могат да бъдат и организационно обособени структури, в които упоменатите нагоре медицински експерти реализират независимо следните действия: даване на медицински и здравни грижи; реализиране на манипулации; промоция на здравето, предварителна защита и профилактика на заболяванията.

От ГЕРБ обосноваха предлагането с аргумента, че по този начин заболели и трудноподвижни хора, които живеят в отдалечени места, ще могат да получат здравна грижа. " Има недостиг на такава услуга, който може да бъде затрупан от такива сестрински практики. Някои сътрудници споделиха, че се основават надали не лечебни заведения за превръзки. Става дума за регламентирането на нереграментирани действия до момента. Ако възрастен човек няма опция да отиде до болница, с цел да му се сложи една инжекция, той умерено ще може да разчита на такава процедура – дали да му се сложи инжекция, дали да му се сложи една обикновена превръзка ", посочи депутатът от болшинството Румен Генов. И добави, че по този метод ще се основат и " условия за реализация на неоправдани членове на здравното съсловие ".

Идеята се посрещна със подозрение от сътрудниците на ГЕРБ - " Обединени патриоти ", които оповестиха, че ще я поддържат " чисто от съдружна просвета ". " Ние либерализираме закона до безконечност, с цел да може и медицинските сестри да разкриват такива практики. Дано това да способства – знаем, че имат проблеми с финансиране, с ниски заплати ", посочи депутатът от Оперативна програма Калин Поповски.

Предложението се хареса на Движение за права и свободи. От придвижването оповестиха, че същата процедура съществувала във Англия от 150 години и давала положителни резултати. " В цели региони няма задоволително лекари, да не приказваме за лекари с тесни специалности... Защо на лекарските асистенти, медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите да не дадем опция – безусловно регламентирано в подзаконова нормативна уредба с ясно написани правила – да правят действия, за които са обучавани? Това значи да се лишим от техния капацитет ", посочи депутатът Нигяр Джафер. В същото време тя се усъмни, че " това ще усили непрегламентираните заплащания от самия пациент, в случай че не се откри различен метод за финансиране на тези действия ".

От Българска социалистическа партия се опълчиха изрично и оповестиха, че промяната ще " унищожи цялата пирамида на опазването на здравето ".  " Нали знаем какво може да последва след една превръзка и една инжекция? Такива преценки се вършат единствено от един човек – българският доктор. Не могат да се основават сходни безобразно непрофесионални практики... В обособени райони на страната има доста сериозен дефицит на медицински фрагменти. Но това не значи да нагаждаме закона към проблемите, които сами сме си основали като нация и общество ", реагира соцдепутатът Георги Михайлов. И предсказа: " Ще има колосални борби със здравната каса, дали да се прикрепят и те към нея – към тази единствена дояща се крава, безпределно уголемяваща се и недаваща дейно опазване на здравето. "

Социалистите предвидиха, че реформата ще докара до появяването на „ десетки лечебни заведения от вида „ дюкянчета ” ”. И показаха, че законът не споделя какъв тип данъчни субекти ще съставляват новите медицински структури.

Със законопроекта се допълват пълномощията на Изпълнителна организация " Медицински контрол ", като категорично се показва, че при осъществяването на инспекции за спазването на одобрените стандарти за финансова активност от държавните и общинските лечебни заведения организацията ще ревизира и сходството на тези стандарти с вътрешните правила по отношение на трудовите хонорари на личния състав в лечебните заведения. Целта е да се реализира надзор върху метода на образуване на работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения и сходството му с одобрените финансови стандарти.

Част от наредбите касаят изискванията за кръстосаното донорство. То също става допустимо като по тази причина е належащо заверено при нотариус документално единодушие и от двамата донори и те, както и реципиентите, да са включени в служебния указател на ИА „ Медицински контрол “.

Разрешава се и трансплантацията на матка, като изискването е дамата, която става донор, да е раждала.

Според измененията лечебните заведения се задължават да дават всеки ден информация на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствените артикули за резултата от лечението. Регламентът планува санкция от 500 лева до 1000 лева в случаите, когато информацията не е подадена или това не е направено в период. При идващото нарушаване санкцията нараства и е от 1500 лева до 3000 лева

Санкции са планувани и за всеки, който наруши наредбите на закона или на правилниците за използването му. За едноличните търговци санкцията е още веднъж от 500 лева до 1000 лева, а за юридическите лица от 1500 лева до 3000 лева Ангажимент на Агенцията „ Медицински контрол “ ще бъдат контролът и установяването на нарушаванията на разпоредбите.

Според друга смяна в случаите, когато е открито нарушение на медицинските стандарти, става изцяло възможно да се отнеме регистрацията на лечебното заведение.

Промяна настава и във връзка с опцията страната и общините да отпускат средства за поправки на лечебни заведения и поликлиники. При приватизацията на части от държавни лечебни заведения 80% от сумата, която остава след внасянето на 20% в държавния бюджет, към този момент ще могат да бъдат употребявани за вложения, само че и за погасяване на задължения.

Министърът на опазването на здравето пък ще определя държавната болница, която ще има уговорката за здравното обезпечаване при пътешестване в страната и чужбина на президента, вицепрезидента, ръководителя на Народно събрание, министър-председателя и основния прокурор и на непознатите делегации. Медицинските действия ще бъдат финансирани от държавния бюджет през този на здравното министерство.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР